Rohkiasanan emo

Rohkiasanan emo on FT Irene Pakkanen, toimittaja, SJL-jooganopettaja ja kirjallisuusterapiaohjaaja. 

"Rohkiasanassa limittyvät minulle tärkeät ja rakkaat asiat: kirjoittaminen, jooga ja luonto, yhdessä ja erikseen. Jaan mielelläni ne kanssasi.

 

Rohkiasana tuli elämääni askel askeleelta. Aloitin joogan astangalla Jyväskylässä vuosituhannen taitteessa. Soimasin itseäni kömpelöksi enkä oikein jaksanut keskittyäkään. Suljin joogasalin oven, mutta tein harjoituksia kotona. Asanaharjoituksen ohessa lueskelin kaikkea, mitä joogasta käsiini sain. Ymmärsin ja en. 

 

Juttukeikalla Turussa haastattelin liikuntaterapeutti Maila Seppää, hengityskoulun kehittäjää. Juttua kirjoittaessani ymmärsin, mitä suorittaminen ja jännitys saavat ihmisessä aikaan. Oivalsin, että olin hakenut joogassa "oikeaa" muotoa sen sijaan, että olisin kuullut kehoani ja oloani. Kukaan ei minulta tätä vaatinut, päinvastoin astangasalilla oli lämmin ja kannustava ilmapiiri.

 

Oivallus palautti joogaani ilon ja jatkuvuuden. Vaihdoin hathajoogaan ja aloin harrastaa joogaa säännöllisesti. Joka ainoa päivä, vaikka pienen hetken. Kun muutimme Jyväskylästä Rautalammille, hakeuduin Suomen joogaliiton (SJL) kuusivuotiseen opettajakoulutukseen. Sisä-Savon kansalaisopiston opettajavaihdossa minulle avautui mahdollisuus osallistua uusiseelantilais-amerikkalaisen Donna Farhin Spinal Integration -koulutukseen. Vuosina 2019-2020 täydennän osaamistani yinjoogan opettajaopinnoilla Suomen joogaliitossa. Osa opinnoista on jo takana, ja kyllä, yin on valloittanut sydämeni - ja pian joogamattoni. 

Kun joogasta tuli tapa, huomasin, kuinka helppoa ja lukotonta harjoituksen jälkeen oli kirjoittaa. Fyysinen harjoitus, keskittyminen ja hengitysharjoitukset ikään kuin avasivat väylää sanoille. Saman innostuksen ja rentouden tekstin tuottamiseen olin aiemmin löytänyt metsäpoluilta. 

 

Halusin tutkia tätä yhteyttä enemmän ja hain kirjallisuusterapiaohjaajan opintoihin Jyväskylän yliopistoon. Opinnoissa hyödynnettiin kirjoittamisen tukena erilaisia luovia menetelmiä. Sain päätelmilleni akateemista tukea. Koulutus toi valtavasti iloa ja innoitusta myös toimittajan työhöni.

Kun Etelä-Konneveden kansallispuisto perustettiin Rautalammin ja Konneveden upeisiin vuori- ja järvimaisemiin, halusin mukaan kehittämään kansallispuiston ja seudun palveluverkostoa. Opiskelin vielä matkailun ammattitutkinnon ja solmin yhteistyösopimuksen Metsähallituksen kanssa. Sen jälkeen kaikki tiet veivät kohti Rohkiasanaa - ole hyvä."

Lue lisää Rohkiasanan tapahtumista täältä ja ohjelmapalveluista täältä

© 2019 Rohkiasana. Proudly created with Wix.com